Aristoteles Felsefe Derneği, kendisinden yıllar önce İngiltere’de kurulmuş olan Aristoteles Felsefe Topluluğunun (Proceeding of the Aristotelian Society, 19 Nisan 1880, Londra) idealini paylaşır. O da beş adamın bir araya gelerek ciddi bir felsefi tartışma ortamı oluşturma amacı tarafından belirlenmişti. Bu beş kişinin hiçbiri profesyonel felsefeci değildi; örneğin biri Shakespeare uzmanı, diğeri genç bir kimyacı ve bir diğeri de sosyal aktivistti. Başlangıçta 15 günde bir her Pazartesi akşamı toplanmayı kararlaştırıp, sayılarını da 20’ye çıkarmayı hedeflemişler. Bunların yanına şu not da düşülmüş: Bu felsefe topluluğu kadınları da içermeli… Ne ilginçtir ki, Türkiye’de, İngiltere’den yaklaşık olarak 131 yıl sonra kurulan, Aristoteles Felsefe Derneğinin kurucusu bir kadın felsefeci…
Felsefe, yaşam ile ilişkisi bağlamında, sanki daha çok jeolojiye benzer: Her hareket mutlaka bir başka şeyi etkiler! Yukarıdaki öykü buna bir örnek!
Aristoteles Felsefe Derneğinin amacı, felsefenin sistematik bir biçimde ele alınmasıdır ki bu da şunları içerir: 1) Felsefenin tarihsel gelişimi 2) Konuların ve problemlerin analitik ve eleştirel kavranımı 3) Yaşamın yeşermesi (mutluluk/eudaimonia) için çaba harcama. Bu bağlamda, Aristoteles Felsefe Derneğinin amacı, felsefeyi akademinin sınırları içine hapsetmemektir. Tam tersine; onu, iyi yaşamı gerçekleştirmeye yönelik bir yol olarak ele almaktır. Dolayısıyla bizim Derneğimize üye olmanın tek ve tek koşulu felsefeye ve iyi bir yaşam kurmaya duyulan içtenliktir.
Ve bu kavrayış doğrultusunda o, felsefenin her yerde desteklenmesini de asil amaçları arasında görür.
İlgi çekici ve popüler tartışmaları desteklemek veya son derece prestijli yayın etkinliğinde bulunmak Derneğimizin asil amaçları arasında değildir. Bununla birlikte; Derneğimiz felsefeyi, gördüğü her yerde destekler! 2016 yılında çıkmaya başlayan ve ilk sayısından itibaren uluslararası hakemli bir dergi olan Arkhe-logos adlı dergiye her türlü entelektüel destek verilmektedir (her ne kadar Derneğimiz ile doğrudan bir bağlantısı olmasa da).
Derneğimiz, farklı başlıklar altında çeşitli etkinlikler gerçekleştirmektedir. M.S. 370-415 yılları arasında yaşayan ama adından hemen hemen hiçbir Felsefe Tarihi’nde söz edilmeyen ve de acımasızca katledilen İskenderiyeli büyük kadın filozof Hypatia anısına Hypatia Toplantıları düzenlemektedir. Daha teknik felsefi konular ise, Aristoteles’e ithafen, Lykeion Toplantıları başlığı altında gerçekleştirilmektedir. Bunların yanı sıra, Çocuklar İçin Felsefe Bilim Kültür Okulu çatısı altında çalışmalar da yapılmaktadır.
πᾶντες ἄνθρωποι τοῦ εἰδέναι ὀρέγονται φύσει.
Derneğimiz, cinsiyet eşitliğini savunur ve bu doğrultuda tüm çaba ve girişimleri destekler. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen – Bilkent Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Türkiye Kadın Felsefeciler Topluluğu (Society for Women in Philosophy – Turkey) – I. Kadın Felsefeciler Kongresi’ne de bu kapsamda akademik destek sunulmuş ve bundan sonra da bu ve benzeri çalışmalara destek verilmesi kararlaştırılmıştır.
İngiltere’deki Aristoteles Felsefe Topluluğu da, yakın zamanda İngiliz Kadın Felsefeciler Topluluğunu (Society for Women in Philosophy – UK – SWIP Good Practice Scheme) kendi bünyesine alarak ‘İyi Eylem Girişimi’ bağlamında kadınların felsefede varlığını ve temsilini destekleyen bazı politikaları ve projeleri uygulamaya koymaya başlamıştır. Topluluk, cinsiyet eşitsizliğinin görüldüğü yerde, bu eşitsizliği gidermek için gereken adımları atmayı kendi sorumluluklarından biri olarak kabul etmiştir. Aristoteles Felsefe Derneği olarak biz de aynı düşünce ve sorumluluğu paylaşıyoruz.
Üzerinde yaşadığımız bu topraklar tarihsel olarak felsefenin, bilimin ve kültürün yeşerdiği yerdir. Türkiye Antik Kentlerin Ülkesi ise Muğla’da Antik Kentlerin Başkenti, denilebilir. 2012 yılından bu yana Türkiye’nin/Anadolu’nun bilim ve felsefe atlasını oluşturma çabası doğrultusunda yapılan çalışmalar 2022’de Anadolu Felsefe Okulları’nın kurulmasıyla önemli bir aşamaya ulaşmıştır. Bu kapsamda Oinoanda Felsefe Okulu, Stratonikeia Felsefe Okulu ve de Muğla Felsefe Akademisi gibi çeşitli okulların kuruluşu da tamamlanmıştır. H. Nur Beyaz Erkizan tarafından kurulan ve de dünyada bir ilk olup kadının insan hakları eğitimini amaçlayan Kadınlar İçin Felsefe Okulu da Derneğimiz öncülüğünde yaşama geçirilmiştir.
Aristoteles Felsefe Derneği olarak idealimiz, önce de ifade edildiği gibi, insanın düşünme ile buluşması ve onunla insanlığını yeşertmeye yönelmesi, düşüncelerin karşılıklı olarak ele alınması ve felsefenin mümkün olan her yerde konuşulması…
Çünkü Filozofun dediği gibi:
“İnsan var oluşu gereği bilmeyi arzu eder.”
HATİCE NUR BEYAZ ERKIZAN
1964 yılında Nizip- Gazi Antep’te doğdu. 1987 yılında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü birincilikle bitirdi. Aynı yıl kazandığı devlet bursu ile lisans-üstü çalışmalar yapmak üzere İngiltere’ye gitti. Mastır çalışmasını Essex Üniversitesi’nde tamamlayarak doktora için Bristol Üniversitesi’ne geçti. Hem mastır ve hem de doktorasını Aristoteles üzerine yaptı. 1998 yılında Türkiye’ye döndü. Özellikle; Aristoteles, Antik Yunan Felsefesi, Felsefe Tarihi ve Feminizm, Feminist Epistemoloji ve Bilim Felsefesi, M.C. Nussbaum, Yaşama Felsefesi, İnsani Bilimler Felsefesi ve Feminist Felsefe alanlarında dersler vermekte ve ilgili konularda çok sayıda yayınlanmış makaleleri ve kitapları bulunmaktadır. Aristoteles’in bazı çalışmalarını da Türkçeye çevirmiştir. Aristoteles Felsefe Derneği’ni ise 2011 yılında kurmuştur. İlgili tarihten bu yana da başkanlığını sürdürmektedir.
Oxford Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nin davetlisi olarak 2012 yılında İngiltere’ye giderek Antik Yunan Felsefesi üzerine olan bir proje kapsamında çalışmalarda bulunmuştur. 2016 yılında ise Arkhe-logos adlı uluslararası hakemli bir dergi çıkarmaya başlamış olup ilgili tarihten bu yana editörlüğünü devam ettirmektedir.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kadın Çalışmaları Merkezi’nin kurucuları arasındadır. Ayrıca; uluslararası bir oluşumun devamı olan ve de 2018 yılında kurulan Türkiye Kadın Felsefeciler Topluluğu kuruluş çalışmalarında yer almış olup halihazırda da söz konusu topluluğun danışma kurulu üyesidir.
Son zamanlarda ise Türkiye’nin/Anadolu’nun Felsefe-Bilim Atlası adlı bir proje üzerinde çalışmaktadır. Projenin esas amacı; üzerinde yaşadığımız toprakların felsefe-bilim bakımından düşünsel arkeolojisini yaparak M.Ö. 6. yüzyılda Ege kıyılarında başlayan Anadolu Aydınlanması’nı hem tarihsel bakımdan ve hem de günümüz açısından ele almaktır. Bu amaç ışığında 2022 yılında Anadolu/Oinoanda Felsefe Bilim Kültür Akademisi’ni kurmuştur. Yine bu kapsamda; Anadolu topraklarında Epikurosçu felsefenin en önemli temsilcilerinden biri olan Oinoandalı/Muğlalı Diogenes Araştırma Merkezi’nin de kuruluşunu tamamlamak üzeredir.
2022 yılında dünyada bir ilk olan Kadınlar İçin Felsefe Okulu’nu kurarak ilk eğitim çalışmasını tamamlamıştır. Yine aynı yıl içinde dünyadaki örneklerinden farklı bir yapılanma doğrultusunda Çocuklar İçin Felsefe Bilim Kültür Okulu’nuda kurarak hayata geçirmiştir.
Çok uzun zamandan beri de Kinetik-Olmayan İnsan Anlayışı: Aristotelesadlı bir kitapüzerinde çalışmaktadır. Evli ve Selena, Serena Nur ve Levent Sina Erkızan adında üç çocuğu vardır.
Tüm bu çalışmaların ruhunu oluşturan ana düşünce ise: Felsefe insanlığa hizmet edebilir!
Halen, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Felsefe Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Kitaplarından bazıları şunlardır: Aristoteles’ten Nussbaum’a İnsan, Sentez Yayınları, Aristoteles Yazıları: Metafizik ya da İlk “Felsefe Üzerine”, Sentez Yayınları, Aristoteles Yazıları: Etik ve Politika Üzerine, Sentez Yayınları, Aristoteles Yazıları: Feminizm ve Çağdaş Aristotelesçi Feminizm, Sentez Yayınları, Antik Çağ Felsefesi (3.Baskı), Sentez Yayınları, Aristoteles: Hayvanların Hareketi (2.Basım, gözden geçirilmiş ve genişletilmiş), Sentez Yayınları, Aristoteles Yazıları: Varlık, Bilgi ve Yaşam Üzerine, Sentez Yayınları.
Editörlüğünü yaptığı dergi ve kitaplardan bazıları: Arkhe-logos, Feminizm ve Felsefe (Özne), Aristoteles Özel Sayı, 2.Baskı ( Özne), Stoa Felsefesi (Özne), Felsefenin Tarihinde Ege: Presokratikler/İyonyalılar (Felsefi Düşün), Aristoteles, A. Taylor ( Çeviri editörü), Fol Yayınları, Aristoteles’ten Yanıtlar , Massimo Pigliucci (Çeviri editörü), Sentez Yayınları.